ریفورموله شدن عطر ها

ریفرمولیشن (reformulation)

شاید برایتان پیش آمده باشد که برای مدتی از یک عطر استفاده می کردید .
اما این بار که دوباره همان عطر را ، از فروشگاه معتبرتان تهیه می کنید ، رایحه یا ماندگاری اش اندکی متفاوت است . و رایحه و ماندگاری مطلوب شما نیست.
یا بسیاری از افراد که قبلا از ادکلنی استفاده می کرده اند، بعد از مدتی (معمولا چند سال بعد) که دوباره همان ادکلن را می خرند .
احساس می کنند بوی این عطر کمی عوض شده و یا ماندگاری و پخشی که قبلا داشت را ندارد.
این در حالی است که فرد اطمینان دارد عطری که می خرد معتبر و اوریجینال بوده و تقلبی یا فیک نیست.علت این اتفاق چیست؟
علت این موضوع، ریفورموله شدن یا ریفورمولاسیون ادکلن نام دارد . و باید در صنعت عطرسازی و ماهیت عطر و ادکلن جویا آن شویم.

ریفورموله شدن عطر

مراحل ساخته شدن یک عطر:

باید بدانید که عطرسازی و عرضه کردن یک ادکلن به بازار چندین مرحله دارد و کار بسیار پیچیده ایست.

مرحله اول

تولید یک عطر، استخراج روغن های اسانسی (Essential Oils) از مواد اولیه عطری مثل انواع گل ها و گیاهان و چوب و عناصر حیوانی و … است. این مرحله از تولید عطر بسیار کار پیچیده و دشواری است . کارخانه های خیلی اندک و بسیار خاصی در دنیا هستند که هر کدام بخشی از روغن های اسانسی را تولید می کنند . و در اختیار طراحان عطر قرار می دهند.

مرحله دوم

تخصصی ترین و حرفه ای ترین مرحله و اصل هنر عطرسازی است . ترکیب کردن روغن های اسانسی توسط طراح عطر می باشد . عطار (perfumer یاnose )، با مهارت ها و تجربه ی سالیان طولانی، در حالی که از همه ی ویژگی های روغن های اسانسی آگاهی و بر رایحه تک تک آن ها تسلط دارد . این عناصر را با روندی خاص با هم می آمیزد . و ماده ای غلیظ به نام اسانس عطری را می آفریند .

مرحله ی آخر 

تبدیل اسانس عطری به ادکلن است که توسط متخصصان کمپانی عطرسازی انجام می شود . و عطر در بهترین ترکیب و بهترین غلظت خود ارائه می گردد. همچنین در این مرحله روی مفهوم عطر، برندینگ و کمپین تبلیغاتی آن کار می شود.

عمر گل کوتاه است!
همانطور که می بینید، مراحل و عوامل بسیار زیادی دست به دست هم می دهند تا این ماده ی خاص و جادویی درون بطری قرار بگیرد.
برای کمپانی های بزرگ عطرسازی مثل دیور و شنل، که در تعداد و حجم بسیار بسیار زیاد ادکلن خود را تولید می کنند . مسئولیت بسیار بزرگی وجود دارد . که کیفیت عطری که به بازار جهانی عرضه می کند کم و بیش یکسان باشد.
این امر مستلزم این است که:

اولا
عطار از مواد اولیه ای استفاده کند که تا مدت حداقل چند سال ، با هزینه ی مناسب در مقادیر بسیار زیاد در دسترس باشند.

ثانیا
عطر نهایی تولید شده، از تست های کیفی متعددی بگذرد ، تا اشکالات احتمالی که در روند تولید، یا مواد اولیه وجود داشته اند، به کلی برطرف گردد .

ثالثا
پخش بو و ماندگاری ادکلن تولید شده، در رابطه با مواد اولیه و غلظت آن در حد مطلوب باشد . به طوری که بهینه ترین حالت بین ماندگاری و رایحه ی عطر ایجاد شود.

در نهایت کمپانی های عطر با انجام همه ی این کار ها و صرف هزینه های هنگفت، عطر خود را تا حداکثر زمانی که بتوانند، با بهترین ویژگی ها ارائه می دهند. خصوصا در مورد عطر های پرطرفدار و محبوب، که به اعتبارشان لطمه ای وارد نشود.

اما همانطور که گفته شد، هزاران عامل و مسئله، بوجود می آید که در روند تولید مواد اولیه یا تولید عطر نهایی، خلل ایجاد می کند. مثلا:

به خاطر تغییرات فصلی یا آب و هوایی، یک ماده ی اولیه بسیار نادر یا گران می شود.

به خاطر مسائل محیط زیستی یا حساسیت های بهداشتی، استفاده از یک ماده اولیه ممنوع، می گردد . یا حتی خود کمپانی تصمیم می گیرد به خاطر انتقاد ها و بازخورد های منفی از جهت مصرف کنندگان،یا به صرفه تر شدن هزینه ی تولید عطر، بعد از مشهور شدن آن، تغییراتی در ساختار عطر ایجاد کند.

و عوامل بسیار زیاد دیگری که می تواند منجر به از کار افتادن فرمولاسیون قبلی عطر شود.

راه حل در هنر عطاری نهفته است!
این موارد در عطرسازی بسیار شایع و معمول است . عطار دست به کار می شود و با جایگزین کردن مواد اولیه جدید به جای مواد اولیه ی ناموجود، و با استفاده از هنر، مهارت  و تجربه ی خود، فرمولی جدید برای عطر ارائه می کند که خواسته های بازار را با تغییرات جدید، تطبیق بدهد . و تا جای ممکن رایحه و کیفیت عطر تغییر نکند.

به این اتفاق ریفورموله شدن عطر گفته می شود.

با این وجود در خیلی از موارد ممکن است، هر چند عطار رایحه ای بسیار نزدیک به عطر قبلی تولید کرده باشد .  اما به خاطر تغییر مواد اولیه ی آن، از ماندگاری یا پخش بوی آن بکاهد . یا نت های سه گانه ی عطر را دچار تغییراتی کند.

چند اصطلاح مهم

به خاطر موضوع ریفورموله شدن عطر هاست که می بینیم، کمپانی ها خیلی از اوقات ادکلن جدیدی را تحت عنوان نمونه محدود (Limited Edition) تولید می کنند.
یا از یک عطر معروف، هر سال یک یا چند فلنکر (Flanker) یعنی نمونه ی جدید تر با اسمی متفاوت تولید می کنند. این فلنکر ها، عموما به خاطر تغییرات نیاز های بازار هدف و اهداف تجاری و هم چنین به خاطر اینکه نمونه ی قبلی نیاز به ریفورموله شدن دارد، تولید می شوند.

در مجموع باید بدانیم معمولا عطر ها، با فواصل زمانی کوتاه ریفرموله و اصلاح می شوند . و عموما تا وقتی که ماده اولیه ای نادر نشود یا مشکل خاصی در کار عطرساز ایجاد نگردد، کیفیت آن ها ثابت خواهد ماند . که میانگین این مدت یکسان ماندن کیفیت عطر ها، 2 تا 5 سال است.
نکته ی جالب این جاست که بر خلاف تصور عمومی اگر شما عطر داشته باشید و از آن خوب نگه داری کنید (در فضای تاریک و خنک) بعد از چند سال قیمت آن بالا تر می رود. چرا که نمونه هایی که ریفرموله نشده باشند، کمیاب تر و با ارزش تر خواهند شد.

 

به عنوان مصرف کننده چگونه این مشکل را حل کنیم؟

اول:
می توانید قبل از خرید هر عطر از فروشندگان یا متخصصان پاپریا، در مورد ریفورموله شدن یا نشدن عطری که می خرید و کیفیت نمونه های اخیر آن سوال کنید . و در صورت ریفرموله شدن، با مشورت گرفتن از مشاوران پاپریا، نمونه های مشابه یا فلنکر بهتری از عطر قدیمی محبوبتان را انتخاب کنید.

دوم:
همانطور که گفته شد، معمولا به صورت میانگین عطر ها 2 تا 5 سال، از همان کیفیت و رایحه ی مطلوب اولیه برخوردار می مانند. این زمان در مورد عطر های پرطرفدار کمپانی های بزرگ، می تواند بسیار بیشتر باشد.
بنابراین در مورد عطر های خیلی معروف قدیمی نگران نباشید . چرا که عموما کمپانی ها هزینه های خیلی زیادی می کنند. طرفداران این ادکلن ها را از کیفیت مطلوب راضی نگه دارند.

سوم:
ولی وقتی می خواهید عطر جدیدی برای خودتان انتخاب کنید،بهتر است ، از عطر ها یا فلنکر های معرفی شده در 2 یا 3 سال اخیر انتخابی داشته باشید. مثلا الان که سال 2017 است، بسیار بعید است که عطر های 2014 به بعد، در ریفرموله شدن ها تغییر زیادی کرده باشند.
بعلاوه که با انتخاب عطر های جدید، به روز تر خواهید بود . و همزمان با پیشرفت های صنعت عطرسازی و مد و کلاس روز حرکت خواهید کرد.

چهارم:
زمانی وجود دارد که ادکلن نه خیلی جدید است که قیمت آن به این خاطر بالا باشد و نه آنقدر قدیمی است که ریفرموله شده باشد . این زمان که معمولا حدود یک سال بعد از معرفی شدن عطر است . زمانی است که قیمت آن تا حدودی کاهش می یابد و بهترین زمان برای خریدن عطر است.

پنجم:
بهتر است، عطری که استفاده می کنید را کامل تمام نکنید و 5 تا 10 درصد را در شیشه ی آن باقی بگذارید. در صورتی که از عطرتان خوب نگه داری کنید، این مقدار می تواند هم در آینده برایتان خاطرات را زنده کند . و هم در صورت ریفورموله شدن ، شما را از تفاوت بوی جدید و قدیمی بهتر آگاه سازد .

 

امیدواریم که توضیحات کامل و کمک کننده بوده باشد .
لطفا اگر از این مقاله آموختید و راجع به موضوع ریفورموله شدن عطر ها تجربه ای دارید، آن را در قسمت نظرات با دیگران در میان بگذارید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ماندگاری عطر ها، منتظر مطالب بعدی ما باشید…

تماس با ما

همراه : ۰۹۱۲۸۳۳۸۵۳۳
تلفن : ۰۲۱۲۲۰۰۸۱۳۳

سبد خرید

تخفیف سمپل |

فروش ویژه تا 50% تخفیف

ساعت
دقیقه
ثانیه